Tovább a tartalomra Akadálymentes verzió Normál verzió

Ügyfélszolgálat: 80/922-334
Műszaki hibabejelentés: 80/922-333 ugyfel@alfoldviz.hu | muszakihiba@alfoldviz.hu

GONDOSKODJUNK A FAGY ELLENI VÉDELEMRŐL!

A vízmérők elfagyása sajnos igen gyakori jelenség, hiszen minden télen százával, hidegebb években ezrével fagynak el a vízmérők. A hideg idő beálltával fontos, hogy ne feledkezzünk meg a vízórák, kerti csapok, a téli időszakban használaton kívüli ingatlanok fagy elleni védelméről. Némi gondoskodással könnyen elkerülhetjük a vízmérők, vízvezetékek szétfagyását, valamint az ezzel járó többletterheket is. Ugyanis a jogszabályok értelmében az elfolyt vízmennyiség, a mérőcsere alkalmával felmerülő költségek, továbbá a szétfagyott, nem javítható vízmérő költségei a felhasználót terhelik. És hogy hogyan gondoskodjunk vízóránk, udvari kifolyónk fagy elleni védelméről? Az alábbi összefoglalóval segítséget nyújtunk Önöknek.

A vízmérők, vízmérőaknák fagy elleni védelme
Nagyon fontos, hogy a vízmérő akna tetejét fedjük be fóliával, hogy ne fújhasson be a szél a réseken keresztül az aknába. Ezután borítsuk be a vízmérőaknát valamilyen hőszigetelésre alkalmas anyaggal (pl.: hungarocell, nikecell, polifom, nádpalló). Ügyelnünk kell arra, hogy ez a hőszigetelés a vízmérő leolvasásakor károsodás nélkül eltávolítható, majd visszahelyezhető legyen. A vízmérőaknák fentiek szerinti védelme különösen fontos ott, ahol a vizet nem használják rendszeresen. Abban az esetben, ha a vízmérő talajvízzel érintett aknában, vagy fagyveszélyes helyiségben van, magát a mérőt és a szabadon lévő csöveket is ajánlatos hőszigetelő anyaggal körbetekerni úgy, hogy a vízmérő számlapja szabadon maradjon.

Udvari kifolyó fagy elleni védelme
Ha az ingatlan udvarán kifolyó van, annak víztelenítő földalatti csapját az első fagy bekövetkezése előtt zárjuk el. Az elzárást követően mindig győződjünk meg arról, hogy a föld alatti csapot teljesen - ütközésig - elzártuk-e, mivel ha az nincs rendesen elzárva, a víz a víztelenítő nyíláson elfolyhat. A földalatti csap rendes elzárását ellenőrizhetjük a vízmérőn is úgy, hogy - természetesen erre az időre megszüntetve a többi fogyasztást - a mérő számlapján a számok vagy a csillagkerék mozdulatlanságáról meggyőződünk. A föld alatti csap elzárását követően a kifolyó szelepet ki kell nyitni, ekkor történik meg a víztelenítés, melynek során jellegzetes hangot hallatva levegő kerül a kerti csap föld feletti részébe. Amennyiben ezt a hangot nem halljuk, a földalatti csap nem működik, ebben az esetben mindenképpen kérjünk szakembertől segítséget, és szükség esetén cseréltessük ki. A föld alatti csapot körülvevő védőcsövet lássuk el eltávolítható, ún. szigetelő dugóval. A csapszár és a védőcső közötti részt tömködjük be szigetelőanyaggal (pl. rongycsík, szivacs) oly módon, hogy tavasszal az kiszedhető legyen.

Házi vízhálózat víztelenítése
Ha tartósan nincs az ingatlanon vízfelhasználás (pl. üdülők, hétvégi házak, garázsok, zártkertek, lakatlan ingatlanok) vagy a vízmérő nem aknában, hanem fűtetlen helyiségben van, a fagyást csak úgy akadályozhatjuk meg teljes biztonsággal, ha az ingatlan belső vízhálózatának, szennyvízhálózatának (bűzelzárók) víztelenítését szakemberrel elvégeztetjük. Ennek során ügyeljünk arra, hogy a vízmérő plombája és a műanyag záró-bilincs ne sérüljön meg