Tovább a tartalomra Akadálymentes verzió Normál verzió

Ügyfélszolgálat: 80/922-334
Műszaki hibabejelentés: 80/922-333 ugyfel@alfoldviz.hu | muszakihiba@alfoldviz.hu

Békéscsabai belváros rehabilitáció – az ALFÖLDVÍZ november 24-én kezdi meg a munkálatokat

A közelmúltban Kiss Tibor alpolgármester, Szeverényi György Társaságunk műszaki igazgatója és Tóthné Svecz Valéria a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. ügyvezetője tartott tájékoztatót a békéscsabai városháza Mokos Termében a belváros felújításának második üteméről és a beruházáshoz kapcsolódó közműfejlesztésekről.

Kiss Tibor elmondta, hogy az elkövetkező bő fél év során több mint húszezer négyzetméternyi területet újítanak fel a belvárosban. A beruházás a tervek szerint 2015. június végére fejeződik be.

A beruházás együtt jár a közművek rekonstrukciójával is, Szeverényi György ennek részleteit ismertette. A szakember bemutatta a Békés megyei ivóvízminőség-javító programot. 2001-ben jelent meg egy kormányrendelet, amely meghatározta az ivóvíznek, a korábbinál szigorúbb minőségi paramétereit. Szükségessé vált a víz minőségének javítása, ennek érdekében több elképzelés is napvilágot látott. 2009-ben négy ivóvízminőség-javító társulás alakult, amelyek később konzorciumot alakítottak. Ez a konzorcium adott be pályázatot arra, hogy a Maros hordalékkúpjából kinyert vízzel segítsék hatvanhat javarészt Békés megyei és néhány Csongrád megyei település vízellátását. A munka elindult, ez magában foglalja részben a vízbázisok létesítését, részben a meglévő regionális hálózatok összekapcsolását, illetve 350 kilométerrel bővül is a vezetékhálózat– mondta Szeverényi György.

Nagyon fontos projektelem a meglévő hálózatok felújítása, és itt kapcsolódik a program Békéscsaba belvárosának rehabilitációjához – folytatta a műszaki igazgató. A program keretében Békéscsabán összesen 2200 bekötő vezetéket, és 13 kilométernyi vezetékhálózatot cserélünk ki. A belváros rehabilitáció második ütemében is vannak olyan érintett vezetékek, amelyek cserére szorulnak, ezt a munkát a felújítások előtt végezzük el. Az Andrássy úton 170 méter, a Knézich utcán 180 méter, a Csaba utcán 140 méternyi vezetéket váltunk ki az ivóvízminőség-javító program keretében. Itt nem csak a csöveket, hanem a hozzájuk tartozó szerelvényeket, bekötővezetékeket is kicserélik a munkatársaim. Ezen túlmenően a Nagy Imre téren 40 méternyi szennyvízcsatornát cserélünk ki, az Andrássy úton pedig pontszerű javításokat végzünk a hálózaton – részletezte a feladatokat a szakember. 

– Társaságunk az egészséges ivóvíz népszerűsítése érdekében minden évben négy településnek adományoz ivókutat, idén Békéscsaba is bekerült ebbe a körbe, a Korzó térre telepítünk majd egy hasonló kutat, mint amilyen a Szent István téren is van – tette hozzá Szeverényi György.

SajtótájékoztatóSajtótájékoztató