Tovább a tartalomra Akadálymentes verzió Normál verzió

Ügyfélszolgálat: 80/922-334
Műszaki hibabejelentés: 80/922-333 ugyfel@alfoldviz.hu | muszakihiba@alfoldviz.hu

Már iható a víz Felgyőn - Tájékoztatás felhasználóink számára

Ahogy arról társaságunk korábban tájékoztatott Felgyőn július 13-án az ivóvízellátását biztosító víziközmű rendszer váratlanul meghibásodott. A szolgáltatás helyreállítása azonnal megkezdődött. A vizsgálatok alapján elmondható, hogy a szolgáltatott víz ivóvíznek minősül, vagyis közvetlen emberi fogyasztásra alkalmas. Az ALFÖLDVÍZ tájékoztatója a fejleményekről.

Felgyőn 2016. július 13-án délután váratlan műszaki probléma miatt a település ivóvízellátását biztosító 2. számú termelő kút meghibásodott, melynek következtében finom szemcséjű homok került a vízellátó rendszerbe.
A szolgáltatás helyreállítása érdekében az társaságunk szakemberei július 14-én reggel a vízműtelepen rendkívüli beavatkozásokat végeztek. Üzembe helyezték az 1. számú kutat. Kitakarították a homokot a víztároló medencékből és fertőtlenítő mosatást végeztek.
Megtörtént a sérült kút vizsgálata és kicserélték a búvárszivattyút.
A szakemberek megállapították, hogy a települési vízellátás egyidejű biztosítása mellett nem lehetséges a meghibásodott 2. számú kút javítása, ezért végleges megoldást csak a kút melléfúrásos rekonstrukciója jelenthet.
Társaságunk a probléma végleges megoldásáig a település ivóvízellátását a két kút együttes üzemével biztosítja, folyamatos felügyelet és fertőtlenítés mellett.
A probléma megoldásáig az ALFÖLDVÍZ gondoskodott a vízellátásról. A településen az ivóvíz szolgáltatást időlegesen lajtos kocsiból - a polgármesteri hivatalnál és az óvodánál – biztosította a felgyői felhasználók részére.

Az ALFÖLDVÍZ Akkreditált Laboratóriumával az elmúlt időszakban több alkalommal is vizsgálta a Felgyőn szolgáltatott víz minőségét. A megvizsgált minták eredménye alapján megállapítható, hogy a településen szolgáltatott ivóvíz az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001 (X.25.) Kormányrendelet alapján ivóvíznek minősül. Vagyis a szolgáltatott ivóvíz közvetlen emberi fogyasztásra alkalmas, ezért társaságunk a településen lévő átmeneti ivóvízellátást biztosító lajtos kocsik jelenlétét megszüntette. 

Azonban fontos megjegyezni, hogy a meghibásodott termelő kút és a település másik kútjának műszaki állapota alapján a település vízellátása magas kockázattal működik, ezért az ALFÖLDVÍZ szakemberei naponkénti helyszíni ellenőrzéseket, valamint sűrített gyakoriságú laboratóriumi méréseket végeznek az ivóvíz minőségére vonatkozóan. 

Amennyiben a vizsgálatok kedvezőtlen irányú változásokat mutatnak, arról társaságunk haladéktalanul tájékoztatni fogja az önkormányzatot és a felhasználókat.

A településen található mindkét kút csak nagymértékű vízhozam csökkentéssel tud jelenleg üzemelni, ezért az ALFÖLDVÍZ kérte az önkormányzatot, hogy hívja fel a lakosság figyelmét a takarékos vízhasználatra, továbbá kérte elrendelni a településen az egyéb célú vízfelhasználás (pl. kertöntözés, gépkocsi mosás, úttestlocsolás, közterületek és a parkok öntözése) megtiltását.

A probléma végleges megoldása, vagyis a kút melléfúrásos rekonstrukciója megkezdődött. Megérkeztek a felkért szakkivitelezők árajánlatai. A kiválasztás az önkormányzat együttműködésével, jóváhagyásával történik meg.

Az ALFÖLDVÍZ, mint felelős víziközmű-szolgáltató továbbra is jelentős erőforrásokat biztosít a probléma mielőbbi megoldásának érdekében.

A hiba elhárítása időszakában felmerülő kellemetlenségekért a felhasználók megértését kéri és köszöni 

az Ön víziközmű-szolgáltatója, az ALFÖLDVÍZ Zrt.