Tovább a tartalomra Akadálymentes verzió Normál verzió

Ügyfélszolgálat: 80/922-334
Műszaki hibabejelentés: 80/922-333 ugyfel@alfoldviz.hu | muszakihiba@alfoldviz.hu

Ivóvízellátás

Ivóvíz-szolgáltatás

A lakosság ivóvízzel való ellátása nélkülözhetetlen emberi szükségletet, és társadalmi-közegészségügyi igényt elégít ki, ezért a legfontosabb közszolgáltatások egyike.

A Társaságunk által üzemeltetett települések a Körös, Maros, a Tisza, valamint az Ős-Duna által lerakott hordalékkúp területén helyezkednek el. A lakosság vízellátását kizárólag felszín alatti vízbázisokból, a folyók által lerakott porózus vízadó rétegekből biztosítjuk. A Körös-hordalékkúpból kitermelhető ivóvíz sok esetben természetes eredetű, nagy mennyiségű arzén tartalommal jellemezhető, melynek következtében az érintett területeken víztisztítás- vagy vízátvezetés nélkül nem biztosítható a jogszabályban megadott ivóvíz minőségi határérték betartása. 

Társaságunk a lakosság jelentős hányadának ellátását a kedvezőbb adottságokkal rendelkező Maros-hordalékkúp vizét felhasználva, nagy kiterjedésű regionális távvezetékkel összekötött vízművek üzemeltetésével oldotta meg. Az üzemeltetési területünkön található vízbázisok egy részében problémát okoz - az arzénhoz hasonlóan természetes eredetű - metán, vas, mangán, ammónium, bór komponensek magas koncentrációja, azonban ennek figyelembe vételével is megállapítható, hogy jó minőségű, felszín alatti (rétegvíz) vízbázisokból származó ivóvizet biztosítunk a lakosság számára. Azon települések ellátása, amelyek nem kapcsolódtak a regionális- vagy kistérségi vízművekre, a helyi vízbázisok kútjaiból történik, legtöbb esetben víztisztítási technológiák alkalmazásával termelnek a hálózatra.

Társaságunk jelenleg Csongrád-Csanád vármegyében 57, Békés vármegyében 75, Bács-Kiskun vármegyében 4 és Hajdú-Bihar vármegyében 1 település ivóvízellátó-rendszerét üzemelteti.