Tovább a tartalomra Akadálymentes verzió Normál verzió

Ügyfélszolgálat: 80/922-334
Műszaki hibabejelentés: 80/922-333 ugyfel@alfoldviz.hu | muszakihiba@alfoldviz.hu

Vízmérők leolvasása

Lakossági és kis fogyasztású nem lakossági felhasználók vízmérőit Társaságunk 2017. január 1-től évente olvassa le. Ezért nagyon fontos, hogy ténylegesen leolvasott mérőállás álljon rendelkezésre. A nagyobb fogyasztású nem lakossági felhasználóknál a mérőleolvasás havonta történik.

A leolvasó munkatársunk az esedékes hónapban felkeresi a felhasználási helyet.
Lakótelepeken a leolvasás időpontjáról a lépcsőházakban kifüggesztett hirdetményben tájékoztatjuk a felhasználóinkat.
Ha a felkeresés időpontjában a vízmérő leolvasása sikertelen, akkor a felhasználási helyen leolvasási értesítőt hagy munkatársunk.

Ezen az értesítőn jelöli meg, hogy mikor kísérli meg újból a vízmérő leolvasását.
Ha a vízmérő leolvasás sikertelen és a vízmérő állás bejelentése sem történik meg, akkor a korábbi átlagfogyasztás figyelembe vételével készül az elszámolás.

Vízmérő állások ellenőrzése, bejelentése.

A számkijelzős vízmérőn a mérőállás közvetlenül leolvasható.
Az alábbi vízmérőn balról az első négy számjegy jelenti az "egész" m3-t. A következő három számjegyet nem kell leolvasni, ezek az egész m3 alatti fogyasztást mutatják. Jelen esetben a vízmérő állás 11 m3.

Az alábbi vízmérőkön mind az öt számjegy az "egész" m3-t mutatja.

Számos esetben előfordul az esedékes mérőleolvasáskor, hogy a vízmérő lényegesen nagyobb fogyasztást mutat, mint az átlagos. Ennek legtöbbször az az oka, hogy a vízmérőt követő házi vízvezetéken vízelfolyás (csőtörés) van. Éppen ezért kérjük fogyasztóinkat arra, hogy rendszeresen ellenőrizzék (legalább havonta) vízmérőik állását, így hamarabb észlelhető az esetleges vízelfolyás. Az elfolyt vizet éppúgy ki kell fizetni, mint az elhasználtat!

A házi vízvezetéken lévő meghibásodások, szivárgások felderítésének legegyszerűbb módja, ha az összes vízvételezési helyen a csapokat lezárjuk és ellenőrizzük, hogy a vízmérő csillagkereke forog-e.