Tovább a tartalomra Akadálymentes verzió Normál verzió

Ügyfélszolgálat: 80/922-334
Műszaki hibabejelentés: 80/922-333 ugyfel@alfoldviz.hu | muszakihiba@alfoldviz.hu

Szennyvíziszap hasznosítás

Az ALFÖLDVÍZ Zrt. az elmúlt években magas szinten igyekezett eleget tenni a korszerű környezetvédelmi szempontrendszernek, mely szerint a szennyvíziszap elsősorban nem hulladék, melyet ártalmatlanítani kell, hanem hasznosítható másodlagos nyersanyag, illetve megújuló energiaforrás. A szennyvíztisztítás volumenének növekedésével az elhelyezésre váró iszapmennyiség folyamatosan növekszik, az iszapok elhelyezésének környezetvédelmi követelményei egyre szigorodnak.
Társaságunk üzemeltetési területén keletkező iszapok hasznosításra vonatkozóan az elmúlt évek tapasztalatai alapján a mezőgazdasági hasznosítást prioritásként határozzuk meg.

  • A víztelenített szennyvíziszapok az 50/2001. (IV.3.) a szennyvizek és szennyvíziszapok mezőgazdasági felhasználásának és kezelésének szabályairól szóló Korm. rendeletben meghatározott határértékeknek megfelelten, akkreditált laboratóriumi iszapvizsgálatok alapján mezőgazdasági hasznosításra alkalmas minőségűek,
  • A szennyvíziszap anyagában hasznosul,
  • Térségünk igen kiterjedt, szennyvíziszap hasznosítás tekintetében számításba vehető mezőgazdasági területtel rendelkezik.
  • A mezőgazdaság fogadókészsége az elmúlt évek során folyamatosan nő, a gazdálkodók egyre inkább gyakorlottabbak az iszap felhasználására vonatkozóan. (Társaságunk 2022 évben mintegy 2.500 ha mezőgazdasági területre szóló iszapelhelyezési engedéllyel rendelkezik, amely Békés vármegye, Csongrád-Csanád vármegye, Hajdú-Bihar vármegye iszapelhelyezésre alkalmas termőterületeire érvényes.)

A megfelelő hatásfokkal víztelenített szennyvíziszap (16-22 % sza.) konzisztenciája nagyon hasonló az istállótrágyáéhoz. Annak fogadása a mezőgazdaság számára kedvező, kijuttatása a területre nem jelent újdonságot, nem igényel gép- és munkatöbbletet, mivel gyakorlatilag megegyezik a szervestrágyázás hagyományos technológiájával. (Bemunkálása tárcsázással megvalósítható).

A kommunális szennyvíziszap mezőgazdasági célú felhasználásának pozitív indokai között a földhasználók beszámoltak az iszapban megtalálható jelentős mennyiségű növényi makro tápanyagok jótékony hatásáról, a talaj szerves anyag tartalmának növekedéséről, a talajélet élénkítéséről, mindezek eredményeként jelentős termésfokozó hatásokról. Az előnyökhöz még hozzátesszük, hogy a jelentős Ca tartalom kedvező hatást gyakorol a talaj szerkezetére, és a talajok savanyúságát is csökkenti. A talajok tápanyag ellátottságát alapul véve a cél, hogy a növény igényeit megpróbáljuk maximálisan fedezni a rendelkezésre álló szennyvíziszapokból, ugyanakkor az jelentős tápanyag felhalmozódást ne okozzon a talajban a tápanyagok 100%-os hasznosulásával számoltan.

A tevékenység ellenőrzött körülmények között valósulhat meg, hatósági engedélyhez kötött, utóellenőrzési kötelezettséggel jár. Az engedély alapja a kommunális szennyvíziszap elhelyezésére kijelölt területről készített talajtani szakvélemény, mely megállapítja a szennyvíziszap elhelyezésére való terület talajtani alkalmasságát. Az engedélyt a területileg illetékes talajvédelmi hatóság állítja ki.

A szennyvíziszap mezőgazdasági területen való felhasználásának szabályait az 50/2001. (IV. 3.) a szennyvizek és szennyvíziszapok mezőgazdasági felhasználásának és kezelésének szabályairól szóló Korm. rendelet határozza meg.

Az ALFÖLDVÍZ Zrt. vállalja:

  • a víztelenített szennyvíziszap mezőgazdasági területre történő iszapelhelyezési engedélyeztetésének teljes körű ügyintézését,
  • a talaj- talajvíz minőségének figyelemmel kísérését,
  • az iszap termőföldre történő kiszállítását,

a fenti tételek valamennyi költségével együtt.

Amit kérünk:

  • A terület tulajdonosa és földhasználója 6 évre megállapodást köt Társaságunkkal, melyben vállalja a szennyvíziszap fogadását.
  • Engedi és eltűri, hogy szántóföldjén munkatársaink az engedélyben előírt gyakorisággal talaj- talajvíz mintát vegyenek.

Örömmel fogadjuk megtisztelő érdeklődésüket az alábbi telefonszámon és elérhetőségen:

Veres Hajnalka

+36/66/523-200/41114

+36 30/986-3920

email cím: veres.hajnalka@alfoldviz.hu