Tovább a tartalomra Akadálymentes verzió Normál verzió

Ügyfélszolgálat: 80/922-334
Műszaki hibabejelentés: 80/922-333 ugyfel@alfoldviz.hu | muszakihiba@alfoldviz.hu

Az ország egyik legmodernebb szennyvíztisztító telepe épül Békéscsabán - Nyáron indul a 3,7 milliárdos korszerűsítés

Újabb fontos állomásához érkezett Békéscsaba eddigi legjelentősebb környezetvédelmi programja: a szennyvízberuházás keretében rövidesen kezdődik a szennyvíztelep korszerűsítése, amelynek eredményeként, mintegy 3,7 milliárd forintból, teljesen megújul a Kisréten található telep. A beruházással az ország egyik legmodernebb, a szennyvizek komplex kezelését világszínvonalon biztosító létesítménye jöhet létre.

Helyszínbejárással egybekötött sajtótájékoztatót tartottak május 17-én a békéscsabai szennyvíztisztító telepen. Az eseményen részt vett az önkormányzat részéről Hanó Miklós alpolgármester, Sztankó Ilona a PIU vezetője és a kivitelező képviseletében Lorx Viktor.A Békés Megyei Vízművek Zrt.-t Nagy Ferenc, a szolgáltató Közép-Békési területi Mérnökségének szennyvízágazat vezetője képviselte. A szakember a telep múltjáról beszélt. A békéscsabai szennyvíztisztító telep építése a hatvanas években kezdődött, amikor még korántsem voltak túl nagy elvárások egy ilyen létesítményekkel szemben. A hetvenes években homokfogóval és előülepítővel bővült a telep, ekkor a szennyvízből már a szerves és szervetlen anyagok egy részét is kiszűrték. 1986-ban adták át a csepegtető-testes rendszert, amely máig működik, bár már eljárt felette az idő – mondta el Nagy Ferenc.
A sajtótájékoztatón kiderült: a szennyvíztisztító telep az uniós beruházásnak köszönhetően 2013-ra teljesen megújul, a fejlesztés eredményeként a szennyvíz tisztítása, a szennyvíziszap kezelése és komposztálása világszínvonalú technológiák segítségével valósul meg. A beérkező szennyvizek legszigorúbb hazai és nemzetközi előírásoknak is megfelelő tisztítása az ún. C-Tech technológiával történik majd, mely kimagasló biológiai foszfor- és nitrogén-eltávolítást biztosít. A technológia előnye emellett a rugalmasság, így a tisztítás hatásfoka a változó terhelések, pl. csapadékosabb időjárás esetén is stabil marad. Az új tisztítási rendszer nemcsak hatékony, hanem energiatakarékos is: a berendezések működtetéséhez elegendő lesz a korábbi energiamennyiség 60%-a.

A szennyvíztisztító telepen zajló korszerűsítés fontos eleme a tisztítás során keletkező iszap hatékony kezelése is.  A fejlesztésnek köszönhetően a szennyvíziszapból biogázt állítanak elő, melynek elégetésével villamos- és hőenergia termelődik, ez utóbbit a telep épületeinek fűtésére használják majd. A kapcsolódó technológiai folyamatok eredményeként az iszapból emellett olyan komposztot hoznak létre, amely mezőgazdasági célokra vagy akár virágföldként is felhasználható.

A kivitelezés az új szennyvízvonal kiépítésével, azaz az új tisztítóberendezések kialakításával várhatóan nyáron indul, ezt követően történik meg a feleslegessé váló régi egységek lebontása, illetve a szennyvíziszap kezelését célzó eszközök, műtárgyak kiépítése. Az uniós beruházás eredményeként 2013 végére egy minden elemében megújult szennyvíztisztítási rendszer működhet Békéscsabán.